töltés
Küldés

Energetikai Tanúsítvány

Kalkulátor


töltés

töltés
Számolás


töltés
Rendelés

Energetikai tanúsítvány:

Mi is az az energetikai tanúsítvány?

Az energetikai tanúsítvány egy olyan energetikai szakvélemény, melyből megtudható, hogy az épület milyen energetikai tulajdonságokkal rendelkezik.

Mikor kötelező az energetikai tanúsítvány:

2012. JANUÁR 1-ÉTŐL AZ ALÁBBI ESETEKBEN KÖTELEZŐ:

Miért most rendeljen tanúsítványt?

Ki gondoskodik a tanúsítványról?

Új építésű ingatlan esetén az építtető, adásvétel esetén az eladó, bérlés esetén a bérbe adó gondoskodik a tanúsítványról. A jelenleg érvényben lévő rendelet szerint új építésnél legkésőbb a használatba vételi engedélyezésig, adásvétel esetén a vevőnek át kell adni, tartós bérbeadás esetén a bérlőnek be kell mutatni. A tanúsítvány megmutatja, hogy valójában „mennyit fogyaszt az épületünk” általános fogyasztói magatartást feltételezve, aktuálisan az ingatlanban használt gépészeti rendszerekkel.

Lakás, családi ház tanúsítása:

A tanúsítványt az épület egészére kell kiállítani, de természetesen egy adott épületegységre – lakásra is lehetőség van elkészíteni. Meglévő többlakásos épületeknél is célszerű az épület egészére elkészíttetni, mert így az egyes lakások tanúsításra kedvezőbb ajánlatot kérhet.

Hogyan készül az energetikai tanúsítvány?

A tanúsítás menete:

Mit mutat meg a tanúsítvány?

A tanúsítvány megmutatja az épület energiafelhasználásának a hatásfokát, vagyis azt, hogy mennyire takarékos, vagy pazarló az épület az energiafelhasználás terén.

Az épület energetikai besorolásában szerepet játszó tényezők:

Az épületet energetikai osztályba sorolása az összesített energetikai jellemzője, és a viszonyítási alap arányának százalékban kifejezett érétke alapján történik. A skála a legkedvezőbb „A+” kategóriától a legkedvezőtlenebb „I” kategóriáig terjed.

A táblázat a háztartási gépek energiafogyasztását jelző címkére hasonlít. A tanúsítvány bevezetésétől is azt várják, – mint ami a háztartási gépek esetében már megtörtént – hogy az alacsony energiafogyasztás értékké válik, és ez megjelenik az ingatlanok árában is.

Mikor nem szükséges a tanúsítvány:


Vonatkozó rendeletek

Vissza a lap tetejére