Értékbecslés

Cégünk több évtizedes tapasztalattal vállalja lakó, üzleti, mezőgazdasági és egyéb ingatlanok szakértői véleményének elkészítését, bármilyen célra. 

Amennyiben független értékbecslésre van szüksége, keresse fel irodánkat. 

Milyen egy független értékbecslés és hogyan biztosítjuk mi függetlenségüket?

A független szakértő mindig úgy jár el, hogy nem befolyásolja egyik fél érdeke sem, attól függetlenül állapítja meg az értéket. Függetlenségünket biztosítja az, hogy több érdekelt fél esetén minden esetben biztosítunk lehetőséget arra, hogy minden fél képviselője részt vegyen a helyszíni szemlén. További biztosíték, hogy a szakértői vélemény egy ellenőrzésen esik át, valamint, hogy a szakvéleményben szereplő érték minden esetben több szakértő csapatmunkája, mely csapatban részt vesz olyan szakértő is, aki nem vett részt a szemlén.

Milyen célból készülhet értékbecslés?

A paletta sokrétű, de a leggyakoribb esetek, amiben ügyfeleink hozzánk fordulnak:

Amennyiben Ön hitelt szeretne felvenni és ehhez ingatlanát fedezhetnek ajánlja fel, akkor a hitelező egy fedezeti értékelés szokott kérni, hogy ellenőrizni tudja, hogy az ingatlan értéke a felvett kölcsön összegét a hitel futamideje alatt fedezni tudja.

Gyakori eset, akár például házasság megszűnésekor, vagy egy öröklés esetén, hogy a közös tulajdonban levő felek egyike szeretné a másik fél tulajdonában levő ingatlanrészt kivásárolni, de az árban nem tudnak megegyezni. Ilyen esetekben javasolt egy független szakértői vélemény, mely nagy kincs ahhoz, hogy egyik fél se szenvedjen kárt a megegyezéskor.

Ha ingatlan vásárlás előtt állunk, akkor minden esetben javasolt az ingatlanról egy független szakértői vélemény elkészítése. Gyakran előfordul, hogy a Vevő nincs teljesen tisztában a vásárláskori piaci trendekkel és ebből adódóan nem megfelelő áron vásárolja meg a megálmodott lakást. A szakvélemény díja töredékrésze a vételárnak, és annak is, amit sok esetben elbukhat egy rossz üzleten. Az ár mellett az ingatlan műszaki állapota, valamint jogi rendezettsége is vizsgálat tárgyát képezi. Egy engedély nélkül épített épületet az építési hatóság le is bontathat és az eljárás során nem fogunk mentesülni azért, mert nem tudtunk a tényről. És aztán indulhat a hosszas pereskedés. Gondoljuk csak bele, ha egy autót veszünk – amit gyakran sokkal rövidebb időre veszünk, mint mondjuk egy lakást és vételára is sokkal keveseb, mint egy lakásé – akkor nem sajnáljuk a pénzt egy szakértőre, hogy nézze meg, megfelelő-e, árában van-e. Akkor miért egy ingatlannal ne tennénk?

Ingatlan értékesítése esetén szintén érdemes felméretni az ingatlan, nehogy áron alul értékesítse. Fontos továbbá, hogy megismerje saját ingatlanának jogi helyzetét. Sajnos az ingatlanok nagyon nagy része jogilag rendezetlen, melyekre egy adás-vétel esetén sokszor csak a hitelre történő vásárláskor derül fény. Ilyen esetben a hitel ügyintézése megakad és a szerződés nem biztos, hogy teljesíthető lesz. De mi lesz a foglalóval?

Amennyiben ingatlanát cége tulajdonába szeretné adni, akkor a könyv szerint értékének meghatározásához elengedhetetlen egy független szakértői vélemény, amellyel igazolni tudja, hogy nem adózás alóli kibújás miatt lett pont annyi az értek. Sok esetben előfordul, hogy már a cég tulajdonában levő ingatlan könyv szerinti értéket kell aktualizálni. Cégünk vállalja mindezen feladatok szakszerű elvégzését. 

Amennyiben cégüket megszüntetjük, szükségessé válik vagyonának felmérése. Ilyen esetben mindig javasolt egy független szakértői véleményt készíttetni a rendelkezésre álló vagyonról, hogy a záró mérleg a valós értékeket tartalmazza. Különösen fontos ez, ha nem végelszámolás, hanem csőd eljárás vagy felszámolási eljárás történik.

A végrehajtási eljárás során a végrehajtó a végrehajtási törvény alapján az illetékes önkormányzattól beszerzi az ingatlan értekbizonyítványát. Sok esetben ez nem fedi a valóságot, hiszen ezek az ingatlan felmérése és belső megismerése nélkül készülnek. Mind adóként, mind végrehajtáskérőként fontos, hogy reális áron kerüljön árverésre az ingatlan. Mindkét fél érdeke, hogy ne legyen piaci ár alatt, az adósé, hogy minél több tartozását ki tudja egyenlíteni és amennyiben fennmarad még vagyon, akkor az minél több legyen, a végrehajtást kérőé pedig, hogy minél több megtérüljön a tartozásból. De mindemellett az is érdek, hogy ne legyen az értek túl magas se, mert sikertelen árverés esetén nem a hitelező nem jut pénzhez. Ha elégedetlen a végrehajtás során megállapított értékkel, akkor keressen minket. Az értékelése túl további hasznos tanácsokkal is el tudjuk látni.

És még sok sok eset lehet, amikor szakértői véleményre lehet szüksége. Bármely ok is legyen az, keressen minket bizalommal.
Bízza szakértőre ingatlanügyeit.

Több mint

0
szakvélemény
0 milliárd
becsült ingatlanvagyon
0 év
tapasztalata

Akiknek már dolgoztunk és elégedettek voltak velünk:

Ha szakértőre van szüksége keressen minket bizalommal


  Megismertem az adatvédelmi tájékoztatót, tudomásul veszem, hogy adataim az abban foglaltak szerint lesznek kezelve.
  Az adatvédelmi tájékoztatót itt elolvashatja.

  Blog

  Advisors

  Energetikai tanúsítás

  Sokszor kötelező! Legyen vásárlás, bérlet, vagy pályázat, forduljon hozzánk bizalommal! 8 év tapasztala, több száz tanúsítás!

  Tovább

  Beruházás vizsgálat

  Építkezne? De sok a megválaszolatlan kérdés? Szakértőink állnak rendelkezésükre lakossági és vállalati üzletágban is!

  Tovább

  Induló vállalkozói tanácsadás

  Vállalkozna? De nem tudja hol kezdje el? Nem ismeri a vállalkozási formákat? Forduljon szakértőhöz! Állunk rendelekzésére!

  Tovább
  Az oldal üzemeltetője:

  Advisors Ingatlanszakértő, Gazdasági és Mérnökiroda Kft.