A balatoni ingatlanpiac átalakulása

A „magyar tenger” mindig is a városiak kedvenc pihenőhelye volt. Míg az 50-es évekre a kis 1 szobás faházak, majd a 80-as évekre a 50-60m2-es tégla nyaralók és a 2000-es évekre a modern stílusú villák voltak a jellemzők, addig napjainkban liftes házakban összkomfortos lakások, inteligens fűtő-hűtő rendszerre, parkolóval készülnek.

Ennek oka, hogy a déli parti települések vízparti külterületeinek 40-50 évvel ezelőtti felparcellázásával, és a Balaton partvédelmének kialakításával létrejövő telkek az ehhez hasonló építkezési formákra adtak lehetőséget. A dinamikus fejlődés következtében a Balaton arculata is megváltozott. Az ingatlan kínálat alkalmazkodott az átalakuló vásárlói igényekhez. Míg 20-30 évvel ezelőtt az emberek szívesen bajlódtak a kertel, élvezték a fűnyírást, addig a mai modern kor embere nem szeretne egész évben a kerttel bajlódni és a nyaraló karbantartásával foglalkozni. Sokkal inkább vágynak egy jól megközelíthető apartmanra, lakásra, amely fenntartása annyi energia befektetést sem igényel, mint egy kertes nyaraló. A tulajdonos megérkezik, beáll a parkolóba és öt perc múlva már nyaral is. Ezen igények kielégítésére például Siófok-Szabadi-Sóstó településeken a régi „SZOT üdülők” helyén, vagy azok átalakításával, óriási apartmanegyüttesek épülnek. Egy ilyen modern házban akár 50 lakás is kialakításra kerül, 30m2-tól 100m2-ig. Az árak függenek a Balaton közelségétől, a kilátástól, de egy parti, panorámás luxuslakás négyzetméter ára 1 000 000 Ft környékén mozog. A legtöbb ilyen beruházás Siófokon zajlik, ahol jelenleg 22 projektben közel 1000 lakás építése van folyamatban. Szintén kiemelkedő lakásszám tekintetében Balatonfüred és Balatonlelle, ezeken a településeken 250-360 lakás építése van folyamatban.

Ezüstpart SZOT üdülők ’70-es évek

Ezüstpart SZOT üdülők 2019-ben

A Balatoni ingatlanok árfekvése

A Balaton partján 43 település fekszik, de adottságaik értelemszerűen nem egyeznek, így az ingatlanáraik is eltérőek. A Balaton-parti települések négyzetméterenkénti átlagára 150 ezer és 500 ezer között szór, kilengések persze lehetnek és vannak is: medencés, panorámás luxusingatlanok több százmillióért is forognak, de nem ez a jellemző.

A megnövekedett igényekre az építőipar nem tud elég gyorsan reagálni és elegendő minőségi ingatlant építeni. A fejleszthető területek a Balaton-parton is gyorsan fogynak. Olyannyira, hogy nemrégiben egy 2000 négyzetméteres, vízparti telek egy hónap alatt kelt el 285 millió forintért – licitáltak rá a vevők. Kevés ugyanis a jól beépíthető vízparti telek.

A Balaton nemcsak természeti csodákban mutat rendkívül változatos képet, hanem az itt megtalálható ingatlan típusokból is, ezért, ha nyaralót szeretne eladni vagy vásárolni, és nem biztos abban, hogy a megfelelő áron hirdeti meg vagy vásárolja meg a kiszemelt házikót, vagy akár luxuslakást, keresse cégünket bizalommal. Sok éves szakmai tapasztalat alapján segítünk egy ilyen fontos döntés meghozatalában, hisz egy balatoni nyaraló életre szól élmény lehet az egész családnak.

Cikket írta: Koncz Zsófia
Ha szakértőre van szüksége keressen minket bizalommal​

  Megismertem az adatvédelmi tájékoztatót, tudomásul veszem, hogy adataim az abban foglaltak szerint lesznek kezelve.
  Az adatvédelmi tájékoztatót itt elolvashatja.
  Advisors

  Blog

  lakástámogatási összefoglaló

  Lakástámogatási összefoglaló

  Lakástámogatási összefoglaló Lakásvásárlásnál csak az egyik fő kérdés, hogy megtaláljuk az elképzeléseinkhez leginkább illő és árban is megfelelő ingatlant. Nem...

  Tovább olvasom
  Az oldal üzemeltetője:

  Advisors Ingatlanszakértő, Gazdasági és Mérnökiroda Kft.